Pages

Sunday, August 14, 2011

Tips Penyediaan Makanan Rendah Lemak

Berikut adalah serba sedikit tips untuk penyediaan makanan rendah lemak, antaranya ialah :-

  • Buang kulit ayam sebelum memasak
  • Buang lemak yang ada pada bahagian daging sebelum memasak
  • Elakkan menggoreng semula makanan yang telah di goreng
  • Gunakan kertas/tisu penyerap minyak  untuk menyerap minyak pada makanan yang bergoreng
  • Gunakan kuali yang tidak melekat untuk menjimatkan penggunaan minyak (non stick)
  • Pastikan minyak betul-betul panas sebelum menggoreng.
  • Gunakan kaedah memasak yang sihat iaitu dengan memanggang,merebus,mengukus dan banyakkan penggunaan ketuhar gelombang mikro.
  • Gunakan santan cair atau susu cair
  • Sejukkan sup atau air rebusan daging dan buangkan lemak yang berada di permukaan kuah.
  • Buangkan lemak yang berada di lapisan permukaan hidangan.
  • Gunakan salad dressing yang rendah lemak.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...