Pages

Sunday, October 18, 2009

Teknik membuat Ruangan Exchange Link

Assalamualaikum Wbkt.
Bagi menunaikan permintaan HambaAllah yang menanyakan cara nak buat Banner Exchange/Link Exchange dalam blog kita, sila ikuti tutorial yang Qassam buat di bawah ini:

Contoh Banner Exchange 1
Contoh Link Exchange 2

Ikutilah step yang akan diterangkan dibawah:-

1. login, klik (Layout) -> Tambah Gadget (Add Gadget)

2. Copy kod Dibawah ini dan paste

<img src="http://2.bp.blogspot.com/_Bu9oX9i4efg/StrKfnUXMUI/AAAAAAAAC50/KpdG5BnISBI/s1600/banner2.jpg" border="0"></a><br>Copy code below, insert into your blog </font><br><textarea name="code" rows="4" cols="17"> <a href="http://evshare.blogspot.com/" title="Qassam" target="_blank"> <img src="http://2.bp.blogspot.com/_Bu9oX9i4efg/StrKfnUXMUI/AAAAAAAAC50/KpdG5BnISBI/s1600/banner2.jpg" border="0" alt="Qassam"> </a> </textarea>

3.Sila tukarkan Link Yang berwarna merah tersebut dengan Link Anda Sendiri. Manakala bagi nombor yang berwarna biru pula hendaklah di sesuaikan dengan saiz Sidebar Blog anda.

4. Klik "Simpan"

5. Selesai

P/s: Sila Pastikan anda edit gambar-gambar yang anda ingin jadikan banner dalam laman blog anda, menggunakan contohnya : Adobe photoshop. Setelah mendapat gambar yang mempunyai saiz dan corak yang cantik, maka Uploadkanlah ke server.

Sekian , Semoga membantu.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...